Yön levhaları

Yön levhaları

(Yıllar önce yolculuklarımızdan birinde kardeşlerle yaptığımız bir  tefekkürdür…)

Metropolde yaşamak zor, yollar çok karmaşık, her ne kadar nihayetinde birbirine bağlı olsa da mahal-i maksuda kısa ve güvenli yoldan herkesin rahatça ulaşabilmesi için ciddi ve disiplinli bir yön levha sistemi gerekli.

Yaşamaya çalıştığımız şehir bilmediğimiz bir yerse yön levhaları fazlasıyla önem arz eder. Hele bir de dilini bilmediğimiz bir mekânsa yön levhaları olsa bile yolumuzu bulmamız zordan da öte imkânsız hale gelir.

Mesela eğer İstanbul’un Anadolu yakasındaysanız ve Avrupa yakasına geçmek istiyorsanız Edirne levhalarını takip etmelisiniz. 1. levhadan sonra 2.’ye kadar uzun bir yol gitmek zorunda kalabilirsiniz.

Kavşaklar, sağlı sollu yollar, hatta sizin takip ettiğiniz yoldan daha yeni ve ışıklı yollar olabilir. Aynı istikamette gittiğiniz sürücülerden bazıları, bazen çoğu farklı yollara sapabilir. Sizin 2. yön levhasını görünceye kadar istikametinizi değiştirmemeniz gerekir, sadakatle o yola devam edip yoldan çıkmamanız gerekir. Onun için o yön levhaları ve yerleri çok önemlidir.

Birileri o levhaları bilerek veya bilmeyerek değiştirir ve siz hâlâ takip etmeye devam ederseniz, hareket halinde olmanıza rağmen istikametten uzaklaşıyorsunuzdur. Boşa geçen zaman, harcanan enerji, yolun durumundan şüphelenip yol kenarından aldığınız tarifler bilerek veya bilmeyerek yanlış verilmişse yolculuk iyice kontrolden çıkmıştır.

Aslında biz Risale-i Nur şehrinde yaşayanlarının da yön levhaları o denli önemlidir.

Bu şehrin bani(si)leri levhaları çok güzel hazırlamışlar aslında. Yolları levhalara gerek kalmayacak şekilde kolay, kısa ve herkese açık yapmışlar. Bununla beraber sadece değişen şartlar ve yollara göre levhaları düzenlemek ve görünür hale getirmekle mükellef levhacılar istihdam edilmiş.

İki şehirde de yolcular, sürücüler, sürücü adayları şehrin dilini bilmeli ve levhalara sadakatle itimat etmelidir. Yolculuğu istikametinde başkalarının kalabalık ve şatafatlı yolları dikkatini dağıtmamalı, hızını kesmemelidir.

Nereye nasıl gitmesi gerektiğine karar verip inandıktan sonra yön levhalarını iyi takip etmeli, kaçırmamalıdır. Konvoyda veya az da olsa takip edilen konumdaysa hızını iyi ayarlamalıdır.

Sürücü ve sürücü adayının sadakat ve itimadı kadar, hatta daha fazlası levha sorumlularının güvenilirliği de önemlidir. Güven ve itimat  sarsılıp, sadakat bozulunca kolay kolay tamir olmuyor. Herkes kendi yolunu bulmaya çalışıyor, şehirde keşmekeş çıkıyor. Bundan sonraki her müdahale isabetli ve fıtri değilse problemi iyice karmaşık hale getiriyor.

Bu kutsi şehrin cadde-i kübrasındaki sürücü ve sürücü adayları sadakatlerini, mümessilleri olan levha sorumluları ciddiyet ve güvenlerini şehrin ve yolcuların selameti için muhafaza etmelidirler.

Olur da özel bir durumdan dolayı yolda sıkıntı varsa müdahale için acele etmemeli, şehrin bani(si)lerine itimat etmelidir.

Müdahale kaçınılmaz olmuşsa tamir edilen kısım yeteri kadar ışıklandırma ve ek levhalarla donatılmalıdır. Aniden yol bitmemelidir.

Gaflet uykusuyla yapılan yolculuklarda…

Bid’a ve dalalet sisinde yapılan yolculuklarda…

Rahmet yağmurlarında yapılan yolculuklarda…

İçinizdeki “Benlik canavarını durdurun” ikazlarına dikkat etmelidir…

Sürücüler ve sürücü adayları ne demek isteğimi çok iyi anlarlar…

İsmail Kartal
Latest posts by İsmail Kartal (see all)
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.