İnsanın en büyük zenginliklerinden biridir anlam dünyası. Anlam dünyamızı da kelimelerimizi artırmakla zenginleşiyoruz. Bazı kelimeler ise daha kapsamlı, daha derin, daha tılsımlı…
Bugünlerde Şualar’ı okuyorum. Kitabımın On Dördüncü Şua’sının menzilindeyim. Bu eseri okurken her karşılaştığımda altını yeniden çizdiğim, üzerinde derinlemesine düşündüğüm ve dünyama her defasında yeni anlamlar katan cazibedar bir kelime var: imanperver. Bu kelime pek bilinmiyor ve bilenler de pek kullanmıyor. Risale-i Nur külliyatında da yalnızca bir kez geçiyor. Lakin benim anlam dünyamda bir sultan gibi tahtına oturan bir kelime imanperver.
Kubbealtı Lügati’ne göre perver eki sonuna geldiği kelimelere “seven, koruyan, besleyen” anlamlarını katarak Farsça usulüyle birleşik sıfatlar yapıyor. Türkçede bu ekle yapılan bazı kelimeleri sık kullanıyoruz. Mesela misafirperver, adaletperver, marifetperver, hürriyetperver, hamiyetperver bunlardan bazıları.
Risale-i Nur’da perver ekini alan bazı kelimelerin yer yer kullanılması da dikkatimizi çekmiştir. Mesela sanatperver, sehavetperver, raiyetperver, şikemperver, ihsanperver, unsuriyetperver, milliyetperver ve hamiyetperver bunlardan ilk akla gelenleridir. Ayrıca tenperver, hikmetperver, dünyaperver, insaniyetperver, intizamperver, ifratperver ve sulhperver gibi kelimelere de rastlarız.
İmanperver kelimesini perver ekinin üç anlamı üzerinden anlamlandırmak mümkün gözüküyor. Her bir anlam ise farklı bir hakikatin kapısını açan bir anahtar hükmüne geçebiliyor.
İmanperver kelimesini öncelikle “imanı seven” olarak anlamlandırabiliriz. İnsan kıymetli, faydalı, anlamlı, hakikatli, güzel ve mükemmel olan şeyleri sever. Bu anlamda iman en fazla sevilmeye layık bir ilahi nimet, ihsan ve ikramdır. İmanperver de sanki bir iman sevdalısıdır; öyle ki onun gecesini gündüzünü iman hakikatleri süsler. Tefekkürlerini, sohbetlerini, meşguliyetlerini iman hakikatlerine odaklamak veya irtibatlandırmak imanperverin en sevdiği ve önemsediği şeydir.
İmanperveri “imanı koruyan” olarak da anlamlandırmak mümkündür. İmanperver sanki bir iman fedaisidir. Öncelikle kendi imanını her türlü küfür, şirk ve günahların kirlerinden, paslarından koruma gayretini taşır. Daha sonra ise başkalarının imanlarının muhafaza edilmesi için de mücadele eder, imanperver. Öyle imanperverler vardır ki dünyevi en büyük sıkıntılar, zararlar ve tehlikeler onları hak bildiklerinden geri adım attırmıyor.
İmanperver “imanı besleyen” manasında da yorumlanabilir. İmanın çekirdekten meyveli ağaca, belki zerreden güneşe kadar dereceler gibi birçok mertebesinin olduğu söylenebilir. İman manevi inkişafı olan bir hakikattir. Mesela iman-ı billah, marifetullah ve muhabbetullahın sonunun olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Buna binaen Kur’an hakikatleriyle meşguliyet nispetinde iman da manen beslenir, gelişir, nurlanır, yükselir, dünyevi ve uhrevi meyveler verir. İmanperver ömrü boyunca hem kendi imanının hem de iman hakikatlerine muhtaç gönüllerin imanlarının inkişafları için usanmadan, büyük bir şevkle çabalayıp durur.
Hasılıkelam iman meselesinin kıymetinin tam takdir edilemediği bir çağda imanperver olabilenlere ne mutlu!
Çok güzel bir nüansa dikkat çekmişsiniz abi. Allah razı olsun. Bizleri de hakiki, tahkiki, halis imanperver kullarından kılsın.